úterý 6. února 2007

Skype a jeho bezpečnost

Víra tvá síťová...

Základní problém s bezpečností programu pro internetovou telefonii Skype spočívá v tom, že ačkoliv autoři tvrdí, že Skype používá k ochraně telefonních hovorů, IM zpráv a přenosu souborů silné šifrování (AES 256 bit), jedná se o closed-source program, tj. autoři nedávají volně k dispozici jeho zdrojový kód, a navíc mají vlastní, patentovaný protokol.

Proklamovanou bezpečnost a ochranu soukromí tedy nemůže nikdo nezávislý ověřit. Expert na internetovou bezpečnost Simson Garfinkel argumentuje tím, že nelze ověřit, jestli, pokud je šifrování ve Skype skutečně použito, je algoritmus implementován správně nebo bídně.

Takže kdykoliv budete tento bezesporu pozoruhodný program používat, ať už k telefonování zadarmo, k chatování nebo k přenosu souborů, dělejte to s vědomím, že je to asi tak bezpečné, jako byste psali něco na pohlednici, a tomuto hledisku přizpůsobte obsah komunikace, stejně jako údaje, které vyplníte do profilu (v podstatě stačí pouze nickname, jazyk a nějaký anonymní mail), případně nastavení Historie chatu apod. A samozřejmě pravidelně aktualizujte na nejnovější verzi programu.

Žádné komentáře: