středa 14. března 2007

Co je blog ?

Definice: Blog je často aktualizovaný veřejný internetový záznamník.

Tak děcka, a nyní si tuto definici rozebereme. Často aktualizovaný - proč ne třeba pravidelně? Protože pravidelně znamená co? Každý den něco povinně napsat? Tak tomu u blogu není. Blog je chuťovka, můžes psát jen když sám chceš a máš co. Pokud se ti nechce, nemusíš, ne-mu-síš. A proč ne třeba řídce aktualizovaný. No dobře, i řídce aktualizovaný internetový záznamník je blog, do určité míry. Každý měsíc jeden zápis, někdy pro jistotu jeden dva měsíce vynechají, aby se neunavili : ano, znám takové blogy. Ale jsou to umírající projekty, mrtvoly, na které pravidelní čtenáři nelezou. Takže to neurčité slovo často je přece jen nejpřesnější :)

Veřejný internetový záznamník. A proč internetový? Tak to je jasné. Ale proč veřejný? Co když si bložík zahesluju a budu si ho číst jen já sám /sama ? To můžeš, nicméně většina blogů nejsou intimní nebo přesněji řečeno neveřejné tajné deníčky, ale naopak jsou spíše veřejnou prezentací autora. Blogger či blogař komunikuje se světem, a to tím, že dává na blog k veřejně přístupnému počteníčku všechno, co jej zaujalo, naštvalo, co se mu přihodilo, co se dozvěděl, co cítí, co si o něčem nebo někom myslí atp.

Záznamník. Proč záznamník? Jaký je rozdíl mezi běžnou webovou stránkou a blogem? Poctivě třeba říci, že obsahově mezi nimi nemusí být rozdíl žádný. I jednoduché webovky lze často obnovovat početnými aktuálními zápisky. A na blogísku zase můžou být velmi dlouhé odborné texty. Ale blog se v drtivé většině, z pohodlí prostě, píše na speciálním publikačním systému, k tomu uzpůsobenému. Blogovací systém vytváří přehledný design, umožňuje snadné psaní a přidávání článků, jejich archivaci, komentáře, sledování obsahu pomocí RSS kanálu a jiné.

Pokud někomu toto vysvětlení nestačí a rád by se dozvěděl o blozích víc (což je chvályhodné), začtěte se třeba do Wikipedie, kde najdete vysvětlení slova "blog" a další detaily, které jsem tu nechtěl zbytečně rozmazávat.

Žádné komentáře: