pondělí 9. července 2007

Problém s USB klíčenkou v Ubuntu 7.04?

Update: od vyšších verzí Ubuntu se tento problém už nevyskytuje.

Při "vysunutí" USB klíčenky v Ubuntu (7.04) se mi v poslední době objevila chybová hláška can't remove directory. Bylo to speciálně u jedné klíčenky se specifickým názvem. Zajímavé na tom je to, že vlastně nejde o chybu, protože klíčenka je skutečně odpojena ("vysunuta"), zmizí z přehledu Místa atd. Otravná je pouze ta hláška.

Na Googlu jsem našel jeden workaround. Stačí do terminálu napsat :

sudo rm /media/.hal*

a rebootovat. Falešná chybová hláška při vysunování hned zmizela.

Ale objevila se později. A zase jen u jedné klíčenky. Mám podezření, že tahle hláška se objevuje asi tehdy, pokud byla předtím klíčenka špatně vysunuta, např. při spuštěném programu, který je na ní.

Update
: tak to vypadá, že příčinou je skutečně chybně vysunutá klíčenka, teď jsem si několik dnů dával pozor, abych správně vysunul :), a hláška se neobjevuje.

Update2: potvrzeno za delší období (dnes 26.9.07), pokud správně vysunujete, není s klíčenkami žádný problém. Pokud dělají ovšem problémek "visící" názvy klíčenek s všelijakými podtržítky, jimiž systém odlišuje různé složky, tak vysuňte všechny klíčenky, a potom složky smažte: uvažme příklad pro klíčenku pojmenovanou nějakým hezkým jménem, třeba JANICKA - ve složce MEDIA máte "ostatky" z někdy špatně vysunuté klíčenky JANICKA, tj. složky jako JANICKA_, JANICKA__, JANICKA___ atd.). Prostě je smažte najednou pomocí doplnění hvězdičkou (potřebujete sudo):

sudo rm -r /media/JANICKA*

A to je asi tak všechno, co ke klíčenkám dodat, prostě když budete správně vysunovat, tak je všechno fpoho.

Žádné komentáře: