úterý 24. července 2007

Moblock je PeerGuardian pro Linux

Aby se k vašemu počítači nepřipojil kdokoliv a aby se z vašeho počítače nechtěně nepřipojoval nějaký program někam ven, to hlídá většinou dobrý firewall. Ale ohlídat nechtěná spojení a chránit tak soukromí lze i pomocí seznamu zakázaných ip adres. Ve Win k tomu nejlépe slouží Peer Guardian 2.

Hledal jsem něco podobného pro Ubuntu, a používám Moblock. Na Ubuntuforums.org je jednoduchý návod jak instalovat, je to copy & paste, našel jsem si část, týkající se instalace Moblocku do Ubuntu 7.04 Feisty Fawn, zkusil a bez problémů. Ověření funkčnosti Moblocku, zastavení, ruční spustění či restart, to je tam taky.

Je tu jen jedna menší potíž: Moblock a firewallová frontírna Firestarter nejdou dohromady, což jsem vyzkoušel na vlastní kůži - Moblock po bootu prostě neblokoval, ale normálně pouštěl pakety. Takže jsem odstranil Firestarter, a hle, Moblock po restartu počítače blokoval (ověření funkčnosti je v návodu).

Musíte si ovšem dobře rozmyslet, co potřebujete víc, jestli Firestarter nebo Moblock. Doufám, že se podaří najít nějaké řešení, aby oba programy mohly pracovat společně - bohužel oba používají Iptables, takže, pokud to laicky chápu, najednou fungovat nemohou.

související články:
Moblock podruhé - problémek s internetem

Žádné komentáře: