pátek 28. září 2007

Moblock podruhé - problémek s internetem

O Moblocku jsem už psal, je to něco jako Peer Guardian 2, ale pod Linuxem, zatím bez GUI. Pokud vládnete angličtinou, tady je návod a fórum, takže se můžete doptat. Přišla nová verze Moblocku a s ní paranoidní blokování všech protokolů, a tedy i protokolů HTTP a HTTPS. Takže jsem čučel, proč se nedostanu ani na Google.cz :)

V návodu je rada, odkomentovat v /etc/moblock/moblock.conf řádek s WHITE_TCP_OUT="http https". To je sice prima, ale stejně mi Moblock blokoval net dál (hodně důležitých adres). Nakonec jsem přišel na to, že je třeba zakomentovat některé blocklisty v /etc/moblock/blocklists.list. Konkrétně ty řádky s iana (tj. IANA). Nějak mi nedochází, proč jsou defaultně blokovány tyto rozsahy, když se pak nemůžete připojit ani na naprosto normální stránky. Jakožto ubuntu-klikoš důrazně protestuji! :)

Po úpravách (napište vždy v Terminálu sudo gedit a cestu k danému souboru) je nutno ještě Moblock reloadovat (pokud žádná změna, zkuste taky restart nebo stop + start). Jinak manuální ovládání Moblocku v Terminálu je teď o dost intuitivnější, je to samozřejmě se sudo, a pak píšete vždy moblock-control a k tomu přidáte to či ono slovíčko jako start, stop, reload, test apod.

Výsledný stav je ten, že Moblock blokuje tradiční humus, jinak si normálně surfuju. Dobré je i to, že Moblock defaultně startuje po bootu a sám si stahuje updatlé blocklisty, takže se nemusím o nic starat, nic spouštět apod. Běžná pohoda jako u minulé verze.

P.S. Fungování Moblocku lze sledovat díky příkazu:

tail -f /var/log/moblock.log

Udělejte si na panelu vlastní spouštěč (pravý klik na panel, Přidat na panel > Uživatelský spouštěč aplikací, typ Aplikace v terminálu), nějaké jméno, a dejte si řádek výše do kolonky příkaz. Volba -f (= follow) umožňuje sledovat aktuální blokování a další činnosti, které Moblock právě provádí.

Žádné komentáře: