středa 22. srpna 2007

Chceš bejt vopravdickej rebel? Používej Ubuntu!

Ano, tenhle článek je pro tebe. Nezajímá mě, kolik máš uhrů nebo peněz, tohle je vo něčom jiným. Ty tam na druhým konci, právě sedíš za svým pc a myslíš si "Jsem rebel". Pak si nahodíš emo výraz a mačkáš Start, abys skončil - chachacha! Ne, ty nejsi rebel. Nejsi důvěryhodnej rebel. Jsi pseudo. A proč? Protože vopravdickej stylař a rebel nepoužívá něco, co má na svým kompu nainstalováno 95% vobyčejnejch lidiček! Rebel Turbo používá jedině elitní operační systém, Linux Ubuntu.

Tak. Teď to víš. Co s tím hodláš udělat, kámo? Řekneš si "jdi do háje"? Dobře, já tam půjdu. S notebookem, na kterým budu mít nainstalovanej bezpečnej, vymakanej, dobře vypadající a spolehlivě fungující operační systém Ubuntu.

Ale možná, že v tobě skutečně dříme něco rebelskýho, něco elitního. Možná sis pozval holku domů do pokojíčku. Třeba jí nabídneš sušenky nebo houbičky, co já vím. Jenomže vona tohle zná. Nebo to nezná, ale poblije se z toho a pustí tě k vodě. Takže čím ji chceš bezpečně ohromit? Co jí ukážeš, co ještě 100% neviděla? Ještě jednou to zopakuju: CO JEŠTĚ NASTOPRO NEVIDĚLA.

Chápeš doufám.

Ubuntu je to, co určitě neviděla ani na narozeninový párty v Gigolo baru.

OK. Pojďme si rozebrat tvůj malý problém. Sem jen obyčejnej klikoš, říkáš si. Ale to já taky, kámo. A přesto používám dnes a denně Ubuntu a sem fpoho. Možná se bojíš neznámýho. V tom případě nejsi rebel - rebelovat z neznalosti umí každej vůl. Opravdovej rebel se nebojí ničeho, hlavně se nebojí vobjevovat nepoznaný. Ubuntu se není třeba bát, protože jeho čistá instalace na haddr zabírá asi 10-15 minut. A na netu je báječná nápověda, krok za krokem, jak instalovat, čím si vytunit nastavení atd. To všechno v češtině.

Mám pro tebe jednu básničku. Ale jenom jestli seš rebel, jinak se ji radši neuč. Je totiž anglicky.

Ubuntu is sexy, Ubuntu is trendy,
install in ten minutes and have a glass of brandy!

A proč je Ubuntu sexy? Protože jsou tam taky ikonky jako jinde. Hezčí a větší než jinde. A protože je tam spousta programů, který ti dovolej dělat s komplem to, co vobvykle - a mnohem víc. A protože Ubuntu je bezpečný. Chce to jen trochu chtít, něco se o tom dozvědět. Rebel je přece člověk, kterej ví víc. A tím se právě řadí mezi elitu, a na stádo 95% bezmozků čumících každou chvíli do totálně zavirovaný modrý smrti se může jen pohrdavě usmívat.

Ale zpět k tvojí holce. Přesněji řečeno, k holce, kterou bys chtěl mít za svou. Kterou bys chtěl sbalit. Udělat na ni dojem.

Vem to reálně.

Sex může mít s kýmkoliv. Pouštět jí video z cesty po Tibetu, to si může rovnou pustit ČT2. Hele, ukaž jí Ubuntu. A nejenom to. Ukaž jí, že tomu perfektně rozumíš. Nech chvíli ikonky ikonama, napiš do komandlajny poctivě našprtanej příkaz, entruj, a spustí se dejme tomu video nebo netovej prohlížeč. Tyjo, ta si bude myslet, že seš skoro programátor! Ten obdiv v zelených očích rusovlásky nebo v bleděmodrých očích brunetky nebo v hnědejch očích blondýnky stojí za to, chlape! Ukaž jí, že seš elita! PC mág. Netovej guru! Multimediální imperátor! Že umíš s komplem víc než 95% tvejch vrstevníků.

Už doufám v duchu vidíš tu scénu, jak se vona chlubí kamarádkám a říká o tobě tak sladce znějící věty: "Von je upe programátor. Má na kompu perfektní operační systém, sem jenom zírala, jak to ovládal." Tím ti udělá reklamu coby pc odborníkovi mezi všema holkama v okolí!

Víc už netřeba říkat. Rebel pochopí, pseudo nepochopí. Vyber si, kam patříš! Buď svůj, buď jinej než stádo. Cesta pro skutečnýho rebela vede jedině sem.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Padám smíchem. :)

Honza řekl(a)...

Už to čtu s několikadenním odstupem podruhý a stále se královsky bavím. :D

Chápeš doufám.

Uhúú-u, nemučte mne,já už nemůhůžu, dřevění mi koutky.

PS: Ubuntu používám od Hoary Hedgehog a velká spokojenost, ale teď teprve vím, kdo jsem. Jsem REBEL. Super! :)

Unknown řekl(a)...

Tak to je máslo. :-D Rezpect..

Anonymní řekl(a)...

To neee. Ja nejsem rebel. Pouzivam Fedoru :-D teda osmicka dost zklamala takze dost mozna zkusim Debian nebo se vratim k F7 ale Ubuntu ... pardon, ale pouzival jsem nenadchlo me. Lidi volte radej Fedoru :-D jinak ale super clanek. par dni budu mit usmev od ucha k uchu :-D

Anonymní řekl(a)...

voe trochu ucty trochu ucty kamo ;o)

mozna ze kdyz si na vaclavaku sednu s ntbkem s ubuntu tak za chvily neuvidim pres ty davy zen ani na kone natoz na mustek ;o)

Unknown řekl(a)...

"mozna ze kdyz si na vaclavaku sednu s ntbkem s ubuntu..." tak te o nej "nekdo" docela rychle pripravi

Anonymní řekl(a)...

Ty tedy moc velkej rebel nejseš. Používáš to, co skoro všichni Linuxáci. Jestli chceš bejt totální supr čupr rebel, nainstaluj si Slackware nebo Gentoo Linux.

Jinak fakt dobrej článek. Samozřejmě ironicky. ;-)

Windfinder řekl(a)...

Jo, už pomalu přemejšlim, co dál. :-D Každopádně, to rebelství je relativní. Máš pravdu, pokud jde o linuxovou komunitu. Ale tohle je psaný pro emo lidi a podobný rebely :-D