pátek 31. srpna 2007

Pozor na Nedávné dokumenty v Ubuntu 7.04

Na úvod třeba říct, že funkce Nedávné dokumenty pro mě v každém OS a v každém programu, který znám, představovala vždy vysoké bezpečnostní riziko a nechápu, kterého ťulpasa jako prvního napadlo ji zavádět (něco jiného jsou užitečné Záložky, které si tvoříte dobrovolně). Ale budiž, ta funkce je tady - bohužel i v Ubuntu - a musíme se s ní vypořádat.

Pokud používáte Ubuntu a myslíte si, že smazáním nedávno otevřených dokumentů v Místa > Nedávné dokumenty > Vymazat nedávné dokumenty jste jejich názvy úplně odstranili, jste na omylu. Je potřeba jít ještě do uživatelské složky, stisknout CTRL + H (zviditelní skryté soubory) a smazat dva soubory:

.recently-used
.recently-used.xbel

Smazání neznamená žádný zásah do systému, jakmile otevřete první dokument, třeba obrázek nebo dokument Open Office nebo nějaký soubor, oba výše zmíněné soubory se znovu vytvoří, tj. "objeví" se s novými, aktuálními údaji.

Pokud chcete zastavit funkci Nedávné dokumenty trvale: jednoduché řešení formou nastaveného parametru read-only (v české verzi Ubuntu "Pouze ke čtení") platí plně pouze pro soubor .recently-used, ale vůbec nepomáhá na soubor s koncovkou .xbel, protože ten vždy záhadně ožije a otevřené soubory se objevují v Nedávné dokumenty dále. Jediný workaround je vytvoření stejně pojmenovaného adresáře (viz druhý řádek) :

sudo rm ~/.recently-used.xbel (smaže soubor)
sudo mkdir ~/.recently-used.xbel (vytvoří adresář se stejným jménem jako měl smazaný soubor)

- nebo jednoduše smazat pomocí delete a potom pravý klik do složky > Vytvořit adresář a pojmenujte ho (přesně!).


A slavné Nedávné dokumenty mají utrum. Celkový výsledný stav: v uživatelské složce je jeden prázdný, pro zápis zamknutý soubor .recently-used a žádný soubor .recently-used.xbel, pouze adresář stejného jména, do něhož se ale Nedávné dokumenty zapsat nemohou.

Použiji citaci z oblíbeného akčního filmu: "'Potřebujeme inzulín.'.... Napadlo by tě to?"

Update: pokud máte reálné důvody k bezpečnostním obavám, mrkněte pro jistotu také do /home/user/.nautilus/metafiles/ Skvělá párty, Ripleyová:

$ srm -r -v ~/.nautilus

Žádné komentáře: