středa 16. ledna 2008

Mohou být Linux a Windows v opozici natrvalo?

Už nějakou dobu si myslím, že nejlepším přítelem Linuxu je boj MS proti ilegálům. A dneska mi to článek na Root.cz o vzrůstu podílu IE7 potvrdil. Ať se na to dívám okem tučňáka nebo motýla, situace je katastrofální: polovina instalací MS Win v českých domácnostech je nelegální! POLOVINA. To je ostuda. Neodpustím si poznámku, že to by se nám na Ubuntu stát nemohlo :-) Ale pojďme dál.

MS rozhodně patří poděkování, že se snaží nelegální používání svého systému tak potlačovat (i když jak vidno, v říjnu trochu zahysterčili). Každopádně má chvályhodný boj MS za legálnost instalací jejich systému ten následek, že všichni elitní, inteligentní, rozumní a morálně poctiví lidé, než by setrvávali ve stavu kapitalistické nezákonnosti, tak svědomí a hrozba trestu (jedno z toho, nebo obojí) jim nedovolí a přejdou na Ubuntu. Tím se komunita jednoznačně a nepřetržitě obohacuje o intelektově a charakterově kvalitní příslušníky. Naopak hloupí, infantilní, zatvrzelí MS-ilegálové zůstávají na krku Microsoftu a budou po zásluze potrestáni. Je třeba oddělit zrno od plev, to mi nikdo nevymluví.

A proto, stejně jako kniha je nejlepší přítel člověka, tak MS - nejlepší přítel Linuxu. Naše opozice je pouze vnějšková, v nejhlubší skutečnosti jde o nepřímou formu spolupráce, symbiosy, blahodárné koexistence. Sféry vlivu jsou rozděleny. Billík nás zásobuje těma nejkvalitnějšíma, nejchytřejšíma, nejzvídavějšíma, nejmorálnějšíma lidma. Můžeme mu někdy za to dostatečně poděkovat?

Doufám, že MS nepovolí (jako se mu to stalo v říjnu) a bude dál tlačit na legalitu instalací svého OS. To je OK, je to jak legální tak legitimní. Doufám, že to budou dělat i tehdy, až bude mít Linux na desktopech podíl jako Firefox ve světě prohlížečů dnes. Kvalitní lidi jsou potřeba pořád a boj MS proti ilegálům je dobrým sítem lidských zdrojů, které nás linuxáky nestojí ani windru.

Žádné komentáře: