pátek 7. září 2007

Kdo používá Firefox, měl by zkusit i Ubuntu

Ano, jsem o tom pevně přesvědčen. Budu mluvit z vlastní zkušenosti: podívejte se, jestliže surfujete open-sourceovým freewarovým, plně dle libosti kustomizovatelným a vysoce bezpečným prohlížečem Firefox, hodně to o vás už vypovídá - znalostně a technicky i morálně.

Technicky už viditelně nejste žádní počítačoví a internetoví jelimánci a znáte všechny nepřekonatelné zápory jiných, ne tak kvalitních prohlížečů jako Firefox. Víte, kdo se o prohlížeč pečlivě stará, neustále inovuje jeho funkce a rychle odstraňuje bezpečnostní hrozby, a kdo na svůj software pět let sere a prodává morálně zastaralý prohlížeč dalším a dalším nevědoucím zákazníkům.

Z morálního hlediska už si zkrátka ošlivíte dělat reklamu a otroka takovým firmám, které ve svém zkamenělém, ziskuchtivém monopolním postavení uvádějí větší novinky jednou za pět i více let, které nedávají kvůli svému uzavřenému kódu pocit bezpečí, slušnosti při jednání a koneckonců ani flexibility a akčnosti, jimiž se naopak vyznačují menší, většinou komunitní hráči, kteří se musejí o dobrou pověst u uživatelů každodenně snažit, a ne jim povýšeně srát na hlavu. Věnoval jsem svou důvěru lidem, kteří ve mně nevidí jen chodící batohy zelených papírků, ale jsou to zapálení nadšenci a kamarádští vizionáři.

A navíc, mamutí, monopolně sebejisté firmy nemůže mít rád žádný skutečný ekonomický liberál - zastánce blahodárných principů volného trhu! Von Hayek by dnes používal Ubuntu, o tom žádná. (Ubuntu na Hrad! samozřejmě jen jako instalace). Braňte se monopolům - dusí konkurenci a vývoj, zvyšují demokratický deficit světa.

Ale to už asi víte - protože používáte Firefox. Takoví lidé by právě měli aspoň vyzkoušet operační systém Linux Ubuntu, protože to je vlastně taky takový Firefox, akorát že na úrovni operačních systémů. ZADARMO, s otevřeným kódem (takže víte, že vás nikdo nešpehuje a neposílá vaše data ošklivým lidem), s bezpečnou architekturou používání... a samozřejmě s vymazleným grafickým prostředím.

Linux, a Ubuntu zvlášť, dýchá reálnou svobodou a bezpečím.

Zkrátka, pokud chcete potvrdit svoji příslušnost k počítačově gramotné elitě a k morálně přesvědčivým jedincům, kteří uvažují v souvislostech... tak další cesta je jasná. Konečně, vyzkoušením (bez instalace čehokoliv na harddisk!) nic neriskujete.

Žádné komentáře: