pátek 29. února 2008

FireGPG? Zatím menší neznámá (update)

Objevil jsem rozšíření pro Firefox jménem FireGPG, které umí šifrovat a dešifrovat maily nebo texty (ve vlastním editoru). Spolupracuje s GPG, které už na Ubuntu je vždy přítomno, a samozřejmě s klíči, které si pohodlně vygenerujete anebo spravujete v GnuPG frontendu Seahorse (Passwords and Encryption Keys).

Vyzkoušel jsem FireGPG a je opravdu rychlé, intuitivní, spouští se přímo v prohlížeči Firefox v Nástrojích. Jako nejbezpečnější bych viděl postup napsat si text mailu v tom FireGPG editoru, následně zašifrovat (nabídne se seznam přítomných gpg klíčů) a potom zašifrovaný text teprve vložit do webmailu. Píšu to proto, že FireGPG má integrovanou podporu pro Gmail.

So far so good, but... Důvod pro mírně zdvižené obočí, povzdech a tu či onu kritickou větičku spočívá v tom, že FireGPG ještě pořád není v addons.mozilla.org. Na support fóru FireGPG jsem se dočetl (příspěvky jsou ze srpna 2007...), že zatím nesplňuje všechny požadavky. No, zatím se nic nezměnilo, zítra je březen 2008.

Jinak jde samozřejmě o GPL (nic jiného než GPL open source ani nemá smysl pro šifrování používat, pokud netrpíte chorobným optimismem). Takže uvidíme, co se z tohoto zajímavého rozšíření vyvine v dalších týdnech a měsících. Nemám zrovna potřebu s někým komunikovat šifrovanými maily, takže mě to netlačí, ale i tak je FireGPG pěkný nástroj.

Update: společně s novým vzhledem Mozilla Add-ons doplňků pro Firefox se objevilo na těchto stránkách i rozšíření FireGPG. Takže to vypadá, že tato utilitka už je aspoň nějak bezpečná či nezabugovaná a byla uznána aspoň jako experimentální. Pro instalaci tohoto rozšíření je nutná registrace.

Žádné komentáře: