středa 6. února 2008

TrueCrypt 5.0 (na Ubuntu 7.10) - první dojmy

Tak se konečně uvolnily trubky a stáhnul jsem si novou verzi vynikajícího šifrovacího programu TrueCrypt 5.0. Po rozbalení staženého archívu určeného pro Linux (volba Ubuntu x86) se klikne na .deb a pak Nainstalovat balík. Po instalaci balíčku stačí napsat do terminálu Truecrypt a objeví se krásné GUI okno TrueCryptu (hezčí než ve Windows, protože tady se pohybujeme na vymakané linuxové bázi a v Gnome!).

Namountoval jsem hned partišnu i jeden kontejner a vše funguje:
  1. vybrat v seznamu nahoře očíslovaný slot
  2. dole vypsat nebo lépe proklikat cestu ke svazku
  3. kliknout na tlačítko Mount
  4. vložit heslo svazku
  5. vložit na výzvu sudo heslo (heslo administrátora)
V seznamu slotů v okně TC se objeví připojený svazek a základní informace o něm. Do svazku se pak dostanete nejrychleji dvojklikem na daný řádek v seznamu slotů (otevře se okno složky). Na pracovní ploše Ubuntu se navíc objeví ikonka připojeného TC svazku, skrze ní se do svazku dostanete taky. Pokud chcete, aby se připojený svazek automaticky otevřel v novém okně, musíte to nastavit:
  1. Settings > Preferences > System integration
  2. zvolte položku: Open Explorer window for successfully mounted volume
Odpojení je opět klikací záležitost, ať už na tlačítko Dismount dole nebo pravý klik na řádek slotu a zvolit položku Dismount. Btw, TC má icontray vpravo na horním panelu Ubuntu - takže vypnout TC nutno položkou Exit po pravém kliku na trayikonu (tlačítko Exit dole v hlavním okně programu funguje tehdy, pokud je zvolena volba v Settings > Preferences > Background Task, Exit when there are no mounted volumes ).

Neobjevil jsem žádnou spouštěcí ikonku v Ubuntu menu. Stačí však dát na panel uživatelský spouštěč aplikací s tímto nastavením:
  • Typ: Aplikace
  • Command: truecrypt
Uf, tak super, čekání stálo za to, už žádné zdlouhavé vypisování v Terminálu, ale práce v krásném GUI :-)

P. S. Svazky vytvořené pomocí TC 5.0 nelze připojovat starou verzí programu (4.3 atd.). Naopak to samozřejmě jde, takže připojení svazku vytvořeného starou verzí je v 5.0 bez problémů, což potvrzuji.

Žádné komentáře: