neděle 29. června 2008

Firefox jo, tak proč ne Linux?

S příchodem nejnovější verze prohlížeče Firefox se strhnul obrovský mediální humbuk. Všichni všude jsou z něj úplně rozm... rozmetaní na hadry. Lupa, Živě, Novinky... každý pochvalně mluví o Ohnivé lišce. Je to prima, ale jsem smutný kvůli Tučňákovi.

Heršvec, proč se něco takovýho nestrhne kolem nové verze Ubuntu? Proč není akce jako Ubuntu Download Day? SpreadTux? :-) Proč se podíly Firefoxu a Linuxu (nejspíš Ubuntu, protože je nejvíc pro lidi) tak dramaťácky lišijou?

A přitom je jasné, že uživatelé Firefoxu jsou vlastně zdivočelí Linuxáci, akorát o tom nevědí. Od používání Firefoxu k používání Linuxu Ubuntu je už jen malý crewczech. To základní je společný:
  • cena: 0,- Kč, hodnota: k nezaplacení
  • vysoká přizpůsobitelnost (respekt k jedinečnosti uživatele)
  • ochrana soukromí (otevřený kód)
  • rychlé bezproblémové aktualizace
  • snadná instalace, jednoduché ovládání
  • stovky doplňků/programů zdarma
  • mravní hodnoty (používáte legální software, nekradete chleba miliardářům)
Vážně netuším, co Firefoxákům brání přejít na Linux. Come Tux some! Možná, že ti, co nepřešli, ani nejsou skuteční firefoxáci, ale jsou jenom tak "u Firefoxu". Někdo vědoucí jim ho nainstaloval a oni ho používají, ale v hlavě se jim neudála žádná změna.

Ale lidi, kteří se chtějí počítat mezi elitu, by měli používat Linux. S tím nic nenaděláme: zrno nejsou plevy. Skutečnej firefoxák to má v sobě - vnitřním vývojem prostě nutně dospěje k Linuxu. A jedině takovýmu člověku můžu s čistým svědomím a bez zvednutého obočí přidat kladné znaménko.

1 komentář:

rionka řekl(a)...

Kurna, libi se mi ta vira/idealismus, co je citit z tohoto clanku. Je zajimave predpokladat, ze nekdo muze "vnitrnim vyvojem" dospet od FF k Linuxu. A logicke. Jen to asi chce jeste "cosi" navic...