sobota 19. července 2008

Křesťané, neužívejte ilegální software aneb Ubuntu je od Boha

Titulkem už jsem geniálně řekl všechno, ale pro ty z vás, kteří čtou rádi z radosti pro věc samu, tady mám detailní historickou argumentaci licencovanou jako otevřenou vomáčku (open sauce).

Bylo to takhle: Ubuntu nám poslal Bůh. A hlavně ho poslal pro křesťany, kteří do té doby žili v hříchu, protože používali ilegální Widle, čímž přestupovali Desatero (nepokrakneš).

Nemá smysl tady hloupě (!) provokovat výrokama, jako že Ježíš je známější než Tučňák. Všechno je jinak. To Ježíš nám poslal Tučňáka. Přes jednoho chlápka ve Finsku, přes dalšího chlápka v JAR a přes ještě další stovky a tisícovky poslů po celým světě. A pravdu povediac, i já se právě teď cítím tak trochu být takovým poslem...

Jak to všecho začalo? Ježíšovi se zželelo chudáků informačního věku, protože viděl, že oni nemají jinou reálnou alternativu než žít ve hříchu nebo se nechat odírat do krve. A tak šel Ježíš za Bohem a řekl mu: "Hle, moji věrní musejí trpět v porobě, zatímco Pluto boháč odírá chudáky do krve, zatímco ďábelský Mamon nemilosrdnou sekerou zlodějství a pirátské fortuny rozděluje tvé děti na hořké nepřátele, zatímco lidé více se podobají dostihovým chrtům než tvému nekonečnému obrazu. Dovol mi pomoct lidem od hříchu, aby se všem ukázala tvá moc a sláva."

Bůh zrovna seděl u počítače. Vypnul Word a řekl: "Mnojo, něco by se udělat mělo. Vnukneme jim použitelný operační systém zdarma. A bude se jmenovat Linux Ubuntu, aby všichni lidé věděli, že je pro ně a aby se o něj dělili s radostí v srdci. A bude snadno ovladatelný, aby všichni měli na vybranou, i ti nejposlednější BFU. Protože jak mám poznat, v čím srdci je čistota a v čím temnota, když si nemají z čeho vybrat?"

A tak se stalo a Ubuntu se začalo rozšiřovat. A dařilo se mu, protože bylo od Boha. A tu křesťané i nekřesťané začali houfně padat na kolena a děkovat nebesům, že je osvobodil od hříchu krádeže. Konečně mohli používat operační systém, který je zdarma, jednoduchý, bezpečný, svobodný - jako ti ptáci nebeští! A mnohý z kajících se bývalých win-ilegálů vzpomínal na památná slova Páně při kázání na Mount Kernel: Nestarejte se pořád, kde seženete peníze na nový OS. Důvěřujte ve mě a můj Otec už se vám o počítač postará.

A když se čas naplnil, přišla hodina trestu za slepé obžerství a svět se začal nořit do další ekonomické krize (všichni víme, že nejvíc konkurenceschopní jsou bezprávní otroci ve zničeném životním prostředí), lidé ve firmách hořce plakali. "Kde seženeme ty nekřesťanské peníze na softwarové licence?" lomili kreditkama. Ale Bůh viděl dál a pravil hromovým hlasem: Poslal jsem vám Tučňáka, instalujte! Spolupracujte, nenechte se atomizovat jak idioti, a uvidíte, že najdete moji slávu ve své komunitní pospolitosti! Jste to, co jste, jen díky tomu, co jsou všichni kolem vás. Mám vás všechny rád. Používejte Ubuntu.

A lidi ve firmách i lidi ve státním sektoru, i uhrovití lidi ve svým pokojíkovým sektoru, ti všichni a mnozí další včetně křesťanů i jiných abrahámovských náboženství klesli v radosti na kolena a nadšeně volali : "Haleluja! Chvalme Boha za Linux a Ježíše za Ubuntu! Požehnaná hodina, kdy se nám zjevil nebeský Tučňák a dostalo se nám milosti nežít v hříchu softwarové krádeže. Amen."

Žádné komentáře: