pátek 5. října 2007

Spouštěč pro bezpečné mazání náhledů (Ubuntu)

Náhledy obrázků zobrazených Nautilem nebo třeba prohlížečem obrázků gThumb zůstávají ve skryté složce .thumbnails (CTRL+H odkryje) v uživatelské složce (~/). Zobrazování náhledů v Nautilu jde sice systémově vypnout i přímo v otevřené složce (menu Upravit > Nastavení > karta Náhled u položky Jiné soubory s náhledy volba Nikdy), ale náhledy stejně potřebujeme, že?

Jediné funkční řešení je tudíž bezpečně mazat složku .thumbnails pomocí secure-delete, a abychom se s tím pořád nepárali, uděláme si rovnou klikací spouštěč na panelu, což mají klikoši rádi:

pravý klik na panel > Přidat na panel > Uživatelský spouštěč aplikací
Typ: Aplikace
Jméno: libovolné (třeba Mazání náhledů)
Příkaz: xterm -e 'srm -r -v ~/.thumbnails; sleep 900'

Po kliknutí se spustí bezpečné mazání složky .thumbnails pomocí nástroje srm programu secure-delete (38 přepisů na soubor) v "alternativním" terminálu xterm. Otevření okna trvá 900 sekund, tj. 15 minut, pokud by vám to náhodou nestačilo, zvyšte číselnou hodnotu za příkazem sleep.

Pokud složka .thumbnails právě byla vymazána (= neexistuje), tak se po spuštění mazacího příkazu objeví pochopitelně hláška o chybě, tj. neexistujícím souboru či složce - Error (...) No such file or directory. Jakmile si zase prohlédnete nějaké obrázky v Nautilu nebo v gThumb, tak se složka .thumbnails opět vytvoří s těmito novými náhledy (včetně podadresářů normal a fail). Pak ji zase můžete smazat atd. pořád dokola.

Úplné vypnutí je možné také pomocí brutal force řešení jako vždy, akorát že obráceně, tj. smazat složku .thumbnails a okamžitě vytvořit na stejném místě skrytý soubor téhož jména (.thumbnails). Náhledy se nezobrazují, protože složka .thumbnails neexistuje, její vznik blokuje stejnojmenný soubor. V tomto případě to ale považuji za pitomost.

Vypadá to, že pokud chceme používat náhledy pro obrázky, ale zároveň nechceme ohrozit soukromí své ani našich blízkých, musíme pravidelně bezpečně mazat obsah složky ~/.thumbnails.

Žádné komentáře: