neděle 9. září 2007

Poslední pozice kursoru v Gnome...

Pokud vám z různých důvodů vadí, že desktopové prostředí Gnome v Ubuntu 7.04 ukládá poslední pozici kurzoru v některých dokumentech, takže po dalším otevření dokumentu .txt nebo .pdf přejde kurzor přímo na tuto uloženou pozici, můžete tuto vymazlenost pro čtenáře dlouhých textů a hovadinu pro ochránce soukromí poměrně jednoduše zastavit. "Poměrně" píšu proto, že pro každý druh textového dokumentu se tyto pozice ukládají do jiného souboru.
  • soubory .txt - pozice se ukládají do gedit-metadata.xml v uživatelské složce ve skryté složce Gnome (u mě se jmenuje .gnome2) (aktualizace: v Ubuntu 9.04 se soubor gedit-metadata.xml nachází ve složce user/.cache/gedit/)
  • soubory .pdf - ev-metadata.xml (cesta .gnome2/evince/)
Jednorázové smazání ani read-only parametr nepomáhají, jsou to titíž kostějové nesmrtelní jako už jsem řešil u Nedávných dokumentů - vždy se vytvoří nové soubory těchto metadat.

Fungující workaroundové řešení je stejné jako právě u Nedávných dokumentů - smazat tyto soubory a místo nich okamžitě vytvořit adresáře s naprosto stejným názvem (tj. včetně koncovky), buď jednoduše: pravý klik do složky > Vytvořit adresář a pojmenujte ho, nebo v Terminálu (za user si dosaďte vlastní uživatelské jméno) :

mkdir /home/user/.gnome2/gedit-metadata.xml
mkdir /home/user/.gnome2/evince/ev-metadata.xml

Gnome při každé zápisové události, která je takto znemožněna, skrytě hodí asi tři různé varovné hlášky (zkuste si např. otevřít Totemem nějaký mediální soubor přímo v Terminálu a uvidíte sami), ale pak dá pokoj. Z monitoru hardware a také ze Sledování systému (tam karta Procesy) vidím, že se nikde nic nepřehřívá, "nevysiluje", a systém je dál stabilní jako jindy, takže na to kašlu.

Shrnutí: výsledný stav: ve skryté složce .gnome2 ve vaší uživatelské složce máte jeden adresář gedit-metadata.xml (blokuje vytvoření stejného souboru s uloženými kurzorovými pozicemi pro .txt soubory) a v téže složce gnome2 máte ve složce evince jeden adresář ev-metadata.xml (blokuje ukládaní kurzorové pozice pro .pdf soubory). Poslední pozice kurzorů v .txt a .pdf dokumentech se neukládají, po dalším otevření dokumentu je kurzor vždy na začátku textu vlevo nahoře.

A Vánoce jsou za dveřmi.

Žádné komentáře: