pátek 18. dubna 2008

Wubi - škoda, ze ho nemůžu vyzkoušet!

Wubi je oficiální instalátor Ubuntu 8.04 pro Windows (screenshoty). Jo, čtete správně. Prostě si můžete nainstalovat (a odinstalovat) Linux přímo ve Windows (Linux.com) a při bootu si můžete vybrat, jestli chcete spustit Wokna nebo Linux Ubuntu. To hlavní je, že si Ubuntu můžete nainstalovat, jako by šlo o program, nemusíte modifikovat žádnou partišnu atd.

Může být vyzkoušení Linuxu ještě jednodušší?

Mrzí mě, že si Wubi nemůžu vyzkoušet, tak jako Mark Shuttleworth (Playing with Windows). Nemám kde, no. Už skoro rok jedu pod Linuxem Ubuntu a slovo "Windows" je mi tak vzdálené jako "Internet Explorer" už asi tři roky. Vážně závidím všem, kdo právě přecházejí na Linux: pro ten bezvadnej pocit objevování lepšího.

Tak či onak - ic e fájnl kauntdááůůůnn! Hardy Heron startuje 24. dubna! (Linux.com) Muck!

3 komentáře:

FiFoml řekl(a)...

Len tak btw, wubi je oficialni instalator linuxu pro windows a ne neoficialni instalace. Ale to jen jako poznamka.
dobrej blog.. uz se tesim na dalsi novinky....

Windfinder řekl(a)...

Jo, já to psal pod dojmem Shuttleworthova článku, kde si to zkoušel, v tu chvíli to vypadalo jen jako něčí dobrej nápad :-) Ale je to tak, jak říkáš, Wubi už je normálně uváděno na ofic. stránkách Ubuntu :-) Opravil jsem. Díky za komentáře.

FiFoml řekl(a)...

Jinak kamos instalil 8.04 pres wubi a podle jeho slov to zvladne i 10-lety decko. Je to user friendly a fakt jednoduchy. Staci mit misto na disku a wubi si uz samo vytvori oddil pro instalaci i pro swap. Ale nevim jak je to s delenim disku na "/" a "home" jak to napr. pouzivam ja. Oplati se to kvuli zalohovani a uspore casu pri reinstalaci. Pri normlanim instalu je to pohodicka ale nevim jak presne funguje manualni deleni disku pres Wubi, ale typuju ze asi stejne takze by nemel nastat zadnej problem