středa 23. dubna 2008

OpenOffice - vymazání historie (Poslední dokumenty)

Kdysi jsem tady prezentoval návod jak blokovat takové chuťovky jako Nedávné dokumenty v Ubuntu (Místa > Nedávné dokumenty), ale nějak jsem zapomněl na Open Office. Tam jsou rovněž Poslední dokumenty a z hlediska ochrany soukromí je to katastrofa, protože jsou v nich uchovány klidně třeba cesty do TrueCrypt svazku :-) omlg!

Soubor Common.xcu uchovávající informaci o posledně otevřených dokouších je v této cestě:

$ ~/.openoffice.org2/user/registry/data/org/openoffice/
Office/
Common.xcu
(nekopírujte odtud, je tam line break)

Soubor Common.xcu je třeba bezpečně mazat, podobně jako např. složku .thumbnails. Pokud jsem si všimnul, nelze ani blokovat jeho změnu (odejmutí práv zápisu) ani jeho vytvoření (stejnojmenný adresář). Nu což, tak budeme mazat, no. Další spouštěč na panelu nikoho nezabije.

Spouštěč je Typ: Aplikace. Musíte mít samozřejmě nainstalován program secure-delete. Tento postup má tu výhodu, že Poslední dokumenty běžně fungují, ale v případě otevření nějakého privátního nebo jinak citlivého dokumentu apod. můžete tuto historii bezpečně smazat kliknutím na spouštěč. S dalším otevřeným dokumentem se ovšem soubor Common.xcu opět obnoví s aktuálními položkami.

Ve Volbách např. Textového procesoru (Nástroje > Volby) lze vypnout zálohování a nastavit vlastní cestu do nějakého bezpečného temp adresáře. Věnujte také pozornost složkám /backup a /temp v adresáři ~/.openoffice.org2/user.

Žádné komentáře: