úterý 25. září 2007

Obnova dat pomocí PhotoRec (Ubuntu 7.04)

Jak obnovit smazaná data v Ubuntu? Teorie zní, že delete + vysypání koše neznamená odstranění dat (souborů) jako takových, ale pouze označí tato data operačnímu systému jako přepsatelná případnými daty novými. To znamená, že dokud nejsou "smazaná" data takto přepsána, je možné je obnovit.

Nástroj, jímž to lze udělat, je PhotoRec. Instalujte v Synapticu, kde lze najít pod názvem Testdisk. Před prvním spuštěním v Terminálu (vyžaduje sudo) si upravte výšku okna, protáhněte je dolů, pak tedy:

sudo photorec

Pak stačí zvolit druh počítače, partišnu, adresář (ten třeba potvrdit, zmáčkni ypsilon), a ve File Opt si ještě nacvakejte mezerníkem, které typy souborů chcete, respektive nechcete obnovit.

No a pak už jen Search a rozjede se čtení sektorů (má několik průchodů, pass), které může trvat delší dobu. PhotoRec vytvoří v adresáři, kde obnovuje, výsledkové adresáře nazvané recup_dir1, recup_dir2 atd. Jsou pod rootem, takže bezprostředně po skončení obnovy do nich nemáte přístup, v Terminálu je nutno povolit práva pro uživatele (konkrétní příklad je pro adresář obrazky, kde jsem chtěl obnovit jeden pokusně smazaný obrázek .jpg a kde se vytvořily ony zmíněné adresáře; loginname je samozřejmě vaše uživatelské jméno):

sudo chown -R loginname: ~/PATH/recup_dir*
sudo chown -R husteyteepek: ~/obrazky/recup_dir*

Nyní lze do složek s výsledky obnovy vstoupit normálně dvojklikem a prohlížet je. Soubory nemají původní jména, ale číslované názvy začínající na písmeno f, a poznáte je dle koncovky. Obrázky samozřejmě vidíte jako thumbnails přímo v Nautilu. Ještě jednou zdůrazňuji, že takto se dají obnovit pouze "smazaná" data dosud nepřepsaná novými daty, takže pokud něco náhodou smažete, všeho nechte a okamžitě se pokuste o obnovu.

Žádné komentáře: