pátek 21. září 2007

Ubuntu pro křesťany, pro muslimy...

Původně jsem chtěl nadšeně napsat o náboženských edicích Ubuntu jako jsou křesťanská Ubuntu CE nebo muslimská Ubuntu ME a postěžovat si, proč neexistuje taky Ubuntu AE pro nevěřící psy nebo Ubuntu BE pro následovníky Osvíceného nebo Wiccabuntu pro roztomilé pohanky a jiné ušmudlané kouzelnice !

Ale pak jsem četl takové argumenty, že do operačního systému se náboženství tahat nemá a že tyhle edice jen rozbíjejí svobodnou komunitu a že ty speciální náboženské balíčky jde nainstalovat i do "normálního" Ubuntu apod. A chuť jásavě oslavovat mě nějak přešla.

Přesto si po jistém rozvážení myslím, že náboženské edice Linuxu Ubuntu nejsou vyloženě špatně. Ubuntu je nejvíc a zaslouží si propagaci i v duchovních komunitách. Proč by nemohl mít pan falář na jihočeské faře instalované Ubuntu CE s Biblí, filtrem hambatého webového obsahu atd.? Proč by nemohla brněnská muslimka s očima jako plachá laň mít na počítači Ubuntu ME a hledat si v něm veršíky z Koránu nebo časy modliteb? Hmm? Proč ne? Dokud mě nikdo nenutí, abych si na harddisk instaloval jenom CE nebo ME edice nebo do hlavy instaloval katolicismus či islám (nebo ateismus...), tak jsou tyhle věci v pohodě.

A ty zelené screenshoty jsou opravdu síla!

Žádné komentáře: