neděle 9. září 2007

Ubuntu: Gkrellm - nastavení zvukového alarmu

Stav počítače nepřetržitě monitoruji pomocí skvělého prográmku Gkrellm. Zatím jsem se vždy jen tak průběžně díval na teploty, otáčky, obsazení paměti atd., ale už mě to "nebaví" - takže jsem se rozhodnul nastavit si zvukový alarm, což je funkce, kterou Gkrellm bohatě umožňuje.

Postup je následující:
  • pravý klik nahoru na panel Gkrellm > Konfigurace
  • Zabudované > Senzory >
  • rozbalení jednotlivých položek dle volby (Teploty, Větráčky, Napětí)
  • vybrání konkrétní položky (např. CPU fan)
  • kliknutí na tlačítko s písmenem A v kruhu - Výstrahy
Teď už jenom stačí zvolit rozumné prahové hodnoty pro spuštění alarmu (aby to nehoukalo už při mírném / krátkém vychýlení od průměrných hodnot, tj. každou chvíli :), včetně délky trvání stavu v sekundách a intervalu opakování alarmu v sekundách, a samozřejmě v řádku Příkazy doplnit přehrávací program (stačí Totem, který je v Ubuntu už instalován) a cestu ke zvuku, například takto:

totem /home/user/alarm.ogg

Celé nastavení pak nutno potvrdit tlačítkem Použít, aby se uložilo.

Otestovat lze jednoduše tak, že nastavíte záměrně velmi nízké prahové hodnoty a potvrdíte nastavení. Po uplynutí vámi nastavené "rozumné" doby trvání překročené prahové hodnoty se spustí přehrávač Totem a v něm daný zvukový soubor (pokud jste nastavili správně cestu, jinak bude hlásit cestu nenalezenu). Zvuk alarmu se bude opakovat tak často, jak jste nastavili sekundový interval (pozor, při hodnotě nula se přehraje pouze jednou - to není asi moc rozumné!).

Užitečná na Gkrellmu je volba mezi dvěma úrovněmi alarmu, varováním a poplachem - můžete je tak odlišit i zvukově - jednoduše zadáte do každého z obou řádků v sekci Příkazy cestu k jinému zvuku. Volba zvuků je na vás, jistě by měly být zřetelné (ostré + hlasité) a protivné - já si tam dal ryčné zvonění jako "varování" a příšerně uječenou sirénu jako "poplach".

Žádné komentáře: