úterý 4. prosince 2007

Na tenkém ledě tolerance - Ubuntu ME a súdánští plyšáci

Před časem k nám dolehly zprávy o tom, že britská učitelka v Súdánu půjde za trest do vězení na 15 dníků za to, že dovolila dětem, aby pojmenovali plyšového medvídka jménem Proroka. Někteří muslimi, kteří nejsou tak vlažní ve víře jako zbytek, požadovali dokonce smrt! smrt! smrt!

Včera se vývoj událostí pohnul kupředu, lstiví Súdánci učitelku propustili, a tím vzali různejm týpkům vítr z plachet!

Jenomže i tak zůstaly vážné otázky. Představme si situaci, kdybych třeba učil súdánské dětičky, jak zacházet se skvělým, vymakaným, bezpečným operačním systémem Ubuntu. A protože se pohybujeme na čistě islámské bázi, musel bych jim instalovat Ubuntu ME. Malá ukázka peripetií běžného vyučování ve zbožné třídě plné súdánských prvňáčků, osoby a obsazení: já (W) - zbožná súdánská holčička Fatima (F):
W: A teď vám děcka ukážu, jak se vytváří ošatka, do které si můžete uložit různé datové dobrůtky. Sevřete myšku. Prostředníčkem stiskněte myšce pravé ouško. Vidíte, že na obrazovce se vám otevřel seznam možností. Tak, Fatimko, a teď namiř čumáček myšky, tu šipečku, na slova Vytvořit adresář. Well done! A teďko stiskni ukazováčkem levé ouško. A vidíte, hned se nám na pracovní ploše objevila nová ošatka.
F: Ta je pěkná!
W: To víš, to je Gnome. Tak. Máme novou ošatku. Ale co dál? Musíme jí dát nějaký název, abychom si ji nespletli s jinou.
F: A jaký název, pane učiteli?
W: To nechám na tobě. Nazvi ji třeba podle toho, co máš nejraději... ... ... Dobře, jsi šikulka. Tááák, zatím jsme si ukázali, jak se ošatka vytváří. Ale co když máte nějakou zbytečnou, která vám překáží? Musíte ji smazat. A to se dělá tak, že na ni namíříte myší čumáček, ukazováčkem stisknete levé ouško myšky a pak zmáčknete na klávesnici tlačítko Delete. Tááák, Fatimko, a pěkně jsme Mohameda vymazali.
No, jsem si jistej, že by mě trest smrti neminul! Budiž to ponaučení všem lidem dobré vůle, že ne všechno, co vypadá nějak, je myšleno... nějak.

Žádné komentáře: