sobota 1. prosince 2007

Rychlé přepínání mezi uživateli (Ubuntu 7.10)

Tak jsem si konečně vyzkoušel vytvoření nového uživatele (Ubuntu.cz), nastavení práv pro něj (z prvního účtu po instalaci, viz Ubuntu.cz) a rychlé přepíná mezi oběma, přesně podle videa na Ubuntu Screencasts.

Pokud se někomu neustálé vkládání hesel při rychlém přepínání zdá otravné, tak v Preferences (pravý klik na panelu na prvek rychlého přepínání userů) stačí u daných uživatelů vypnout volbu Lock the Screen after switching users a můžete se mezi jednotlivými účty houpat jako Tarzan (ovšem první přihlášení po startu je nutné, a následně po každém odhlášení z účtu!). Jenže to je zase ústupek bezpečnosti a ochraně soukromí (více uživatelů na jeden poč).

Zajímavá je i politika (nastavení práv), kterou lze upřesnit pro jednotlivé účty. Takhle, přesně jak to ukazuje Alan Pope ve videu, můžete jednoduše ošéfovat pravidla a možnosti pro celou rodinku, takže děcka nedovrtají systém, nenainstalují nic nechtěného a každý člen rodiny má svoje preference a soubory kompletně ve vlastní složce. Pro více uživatelů na jednom počítači jsou individuální účty a rychlé přepínání mezi nimi (včetně zamčení obrazovky) jistě užitečná, ba nenahraditelná záležitost.

Jinak mezi uživateli se lze samozřejmě "přepínat" i standardně, to jest odhlásit se z jednoho účtu a v typicky ubuntovské login obrazovce se přihlásit do dalšího (Systém > Ukončit > Odhlásit, - rychleji dostupné vpravo na horním panelu).

P. S. Zdá se, že mám menší zobrazovací problém během některých přepnutí. Projevuje se jako bílá obrazovka. Může to být nějakým mým nastavením, možná i 3D akcelerací pomocí nesvobodného ovladače nvidia, netuším. Ještě na to mrknu.

Update: BYLY TO ty zatracené 3D efekty -:) vypnul jsem 3D efekty v účtech (Systém > Volby > Vzhled), zapnul zkusmo to zamykání obrazovky - a okamžitě ta zamčená obrazovka při přepnutí běží v pohodě i s dialogem, přesně jako ve videu nebo když ji spustím ručně. NJN, to sme holt celý my, kluci se slabším HW :-)

Žádné komentáře: